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RE:  Holding and Developing Branch Facilities in the Form of Condominiums 

 

Dear Mr. Tombari: 

 

 The matter of your inquiry, dated June 13, 2005, directed to Michael C. Abe, Program 

Manager for the Division of Banks of the Washington State Department of Financial Institutions 

(“DFI”), has been forwarded to me for review and response. 

 

Background 

 

 Bank (“Bank”) is a Washington state-chartered commercial bank insured by the 

Federal Deposit Insurance Corporation (“FDIC”), i.e.., an “insured state bank” within the 

meaning of the Federal Deposit Insurance Act (“FDIA”).  Bank is also a member of the Federal 

Reserve (“Federal Reserve”).  

 

         Bank intends to engage in real estate development activity through the conversion of its 

principal headquarters (“Bank Facility”) to a condominium and liquidation all but the ground 

floor (“Bank Retained Unit”) through the sale of the upper floor units as individual condominium 

units (“Proposed Activity”). 

 

Questions Presented 

 

 May Bank hold title, either directly or through a subsidiary, to the Bank Facility as a 

declared and recorded condominium? 
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 Should Bank hold title indirectly through a subsidiary? 

 

 May this process be replicated with other branch facilities of Bank? 

 

Summary Answer 

 

 Subject to safety and soundness considerations as noted below, Bank may hold title to 

the Bank Facility as a declared and recorded condominium as property held for development and 

sale, and the same is true, in principle, for branch facilities other than Bank Facility.  However, it 

is preferable that Bank, as developer, hold title through a subsidiary, either a limited liability 

company or Subchapter S corporation. 

 

Discussion 

 

 As a member of the Federal Reserve, Bank is not subject to applicable provisions of 

Section 24 of the FDIA [12 USC 1831], as a non-member insured state bank may be.  Since we 

know of no Federal Reserve prohibitions upon the Proposed Activity for insured state banks that 

are Federal Reserve members, we have looked to Washington state law to answer your questions. 

 

 RCW 30.04.210 provides, in pertinent part, that: 

A bank . . .  may purchase, hold, and convey real estate for the 

following purposes: 

     (1) Such as shall be necessary for the convenient transaction 

of its business, including with its banking offices other space in 

the same building to rent as a source of income: PROVIDED, 

That any bank or trust company shall not invest for such 

purposes more than the greater of: (a) Fifty percent of its capital, 

surplus, and undivided profits; or (b) one hundred twenty-five 

percent of its capital stock without the approval of the director. 

. . . . 

     (6) Such as shall be purchased, held, or conveyed in 

accordance with RCW 30.04.212 granting banks the power to 

invest directly or indirectly in unimproved or improved real 

estate. 

[Emphasis added.] 

 RCW 30.04.212 further declares in part, as follows: 

 (1) In addition to the powers granted under RCW 30.04.210 and 

subject to the limitations and restrictions contained in this section 

and in RCW 30.60.010 and 30.60.020, a bank: 
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     (a) May acquire any interest in unimproved or improved real 

property; 

 

     (b) May construct, alter, and manage improvements of any 

description on real estate in which it holds a substantial equity 

interest. 

 

     (2) The powers granted under subsection (1) of this section do 

not include, and a bank may not: 

     (a) Manage any real property in which the bank does not own 

a substantial equity interest; 

     (b) Engage in activities of selling, leasing, or otherwise dealing 

in real property as an agent or broker; or 

     (c) Acquire any equity interest in any one to four-family 

dwelling that is used as a principal residence by the owner of the 

dwelling; however, this shall not prohibit a bank from making 

loans secured by such dwelling where all or part of the bank's 

anticipated compensation results from the appreciation and sale of 

such dwelling. 

[Emphasis added.] 

 Based upon RCW 30.04.210(6) and RCW 30.04.212(1)(b), cited above, Bank may, 

directly or indirectly, convert the Bank Facility into a condominium and engage in the proposed 

activity for the purpose of liquidating its owned real estate, while keeping the Bank Retained 

Unit as its main branch facility. 

 Indeed, as a method of maximizing the return on its investment in the Bank Facility, the 

sale of condominium units, while retaining a portion as its principal branch facility, is preferable 

to the sale of the entire building and relocation.   

Our only preference, as a matter of safety and soundness, is that a subsidiary of Bank be 

formed to take title to the Bank Facility as developer of the condominium project (“Developer 

Subsidiary”), and that Developer Subsidiary be the entity to (1) plat the condominium with the 

appropriate governmental authorities, (2) sell and convey title to the upper floor condominium 

units, and (3) reconvey the Retained Bank Unit to the Bank.  It is also preferable, as a matter of 

safety and soundness, (1) that Developer Subsidiary remain in control of the Condominium 

Owners’ Association until at least all units have been sold and/or conveyed and (2) that 

Developer Subsidiary be considered for third-party management of the Condominium Owners’ 

Association and Common Area even after the sale and conveyance of all units. 

Now, you have also inquired whether the Proposed Activity may be employed with 

respect to your other branch facilities.  We see no problem in principle with this technique, but 
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we feel, as a matter of safety and soundness, that the same subsidiary (Developer Subsidiary) or 

other subsidiaries of Bank be used to act as developer(s) for condominium(s) of your other 

branch(es).   

This interpretation is limited to the inquiry made by F & M Bank concerning its 

particular situation and, accordingly, may not have general applicability to other Washington-

chartered banks and savings banks. 

If you have any further questions, please do not hesitate to call upon Mike Abe, Program 

Manager for the Division of Banks. 

Yours very truly, 

WASHINGTON STATE DEPARTMENT 

OF FINANCIAL INSTITUTIONS 

 

 

By: 

 

 Joseph M. Vincent, General Counsel 

 For Division of Banks 

 

cc: Michael C. Abe 

 

 

 

 

  




